Hong Kongs Securities Watchdog kan snart reglera

Hong Kongs Securities Watchdog kan snart reglera alla Crypto-handelsplattformar

Hongkongs regering försöker ändra reglerna för kryptovalutahandelsföretag som driver eller erbjuder tjänster inom stadens jurisdiktion.

Ett nytt samrådspapper som Clara Chiu, licensdirektör vid Securities and Futures Commission (SFC), i ett huvudtal vid Hong Kong FinTech Week 2020 på tisdag kommer att Bitcoin Code föreslå att SFC ges en utvidgad tillsyn över alla „centraliserade virtuella plattformar för handel med tillgångar ”i Hong Kong.

Detta kommer att vara oavsett om de ger tillgång till tokens som anses vara värdepapper eller enbart kryptovalutor som bitcoin (BTC, + 0,53%).

Prenumerera på Blockchain Bites, vår dagliga uppdatering med de senaste berättelserna

Genom att registrera dig kommer du att få e-post om CoinDesk-produkter och du godkänner våra villkor och sekretesspolicy.

SFC implementerade regleringsriktlinjer under 2019 som försökte behandla digitala tillgångsföretag som handlar minst en säkerhetstoken under samma regler som värdepappersförmedling, men att registrera sig med tillsynsmyndigheten var frivilligt.

„Enligt den nuvarande lagstiftningsramen, om en plattformsoperatör verkligen är fast besluten att fungera helt utanför lagstiftningsradaren, kan den göra det helt enkelt genom att säkerställa att dess handlade kryptotillgångar inte ligger inom den juridiska definitionen av en säkerhet“, säger Ashley Alder, VD för SFC i ett tal också på tisdag, rapporterar Reuters.

Det är nu inställt på att förändras i linje med riktlinjer från Financial Action Task Force (FATF), sade Chiu, med alla plattformar för handel med kryptovalutor som föreslås att ansöka om en SFC-licens enligt stadens lagstiftning mot penningtvätt.

Som medlem i FATF är Hong Kong „under en skyldighet“ att anpassa sig till AML-standarderna för leverantörer av virtuella tillgångstjänster, tillade hon.

Om allvarliga överträdelser begås på plattformarna, till exempel marknadsmanipulation, „kommer det att ingripas och begränsas i deras verksamhet“, enligt Chiu.

Kryptoplattformar kommer initialt endast att vara tillåtna för professionella investerare under den föreslagna regimen och kommer att behöva bibehålla höga nivåer av investerarskydd och säkerhet, sa hon.

Förslaget kommer inte att ändra det befintliga scenariot för plattformar som nu fungerar under säkerhetstokenregimen.